ДГ №49 "Радост"
Детска градина в град София, район Изгрев

КАК ДА ПОДГОТВИМ ДЕТЕТО ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА!

За Вас, родители!

 

 

КАК ДА ПОДГОТВИМ ДЕТЕТО ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА!

 

Дори идеята за детска градина да ви се струва страхотна, няма родител, който да не се тревожи как детето му ще приеме такава голяма промяна. Всички деца реагират по различен начин – някои тръгват с охота още от първия ден, други не успяват да свикнат седмици наред, трети се държат по различен начин в различни периоди. Истината е, че ще е трудно да предвидите какво ще бъде поведението дори на вашето собствено съкровище.Все пак тригодишното дете е достатъчно голямо и разбиращо и не може да си позволите да го оставите при нови хора и на ново място, без да го предупредите и подготвите седмици по-рано. За да е по-лесен преходът и за вас, и за него, предлагаме ви няколко съвета от препатили родители и опитни учители.

  •  Говорете с детето предварително какво е детска градина! То трябва да бъде подготвено седмици по-рано, че един ден ще бъде оставено на място, където мама и тати временно няма да ги има. Разказвайте на малчугана какво ще го очаква там – много играчки, много деца, с които да играе, хубави легълца, на които ще спи и т.н. Говорете с ентусиазъм, сякаш разказвате за най-вълнуващото място на света, но и внимавайте да не го правите твърде често. Не забравяйте да споменете, че вас няма да ви има там, защото ще сте на работа, но задължително ще дойдете да го вземете по-късно.
  •  Приучете го да се справя без вашето присъствие! Ако досега не сте го правили, добре е да започнете да оставяте детето за няколко часа на места, където за него ще се грижат други хора. Освен при баба и дядо, където обстановката е близка до домашната, добре е да го водите и в детски център – децата, играчките и непознатите аниматори там приличат повече на детско заведение. Така ще приучите детето, че за него могат да се грижат и други хора.
  • Създайте му навици предварително! Преди да отиде в детска градина, детето трябва да може да се храни само, да няма нужда от памперси, да използва тоалетна. Добре ще е да може да си мие ръцете, да се обува и съблича/облича, колкото се може по-добре. А ако режимът му на хранене и сън не съвпада с този в детската градина, ще трябва да го промените предварително. Погрижете се за тези навици, за да не му създавате допълнителни трудности на новото място и да не се налага да свиква с прекалено много нововъведения наведнъж.

  • Запознайте го с други деца от детската градина! Ако познавате някои от децата в бъдещата група, направете така, че вашето съкровище да играе по-често с тях. Всяко едно познато лице е добро дошло за него на новото място.

  • Посещавайте градината от по-рано! Добре ще е да имате възможност предварително да покажете на детето стаята, в която ще прекарва времето си. Ако не можете, опитайте поне да го водите да играе в двора на детската градина или около нея. Така ще опознае сградата и площадките, ще види как децата прекарват времето си навън и мястото няма да е съвсем ново за него.

  • Приобщете детето към набавянето на необходимите вещи! Нека детето само избере раничката за детската градина. Нека участва в избора на дрешки, пижамки, пантофки, като предварително знае, че ще бъде с тях, когато тръгне на градина. Наредете ги на видно място или дори го оставете да поиграе с тях, за да ги почувства свои. Играйте на „детска градина” – нареждайте заедно нещата в раничката и му разказвайте коя вещ за какво ще му служи там.

  • Не показвайте, че сте притеснени! Колкото и да ви е трудно, не показвайте пред детето, че се тревожите. То долавя безпогрешно вашите емоции и страхът ви ще го накара самото то да се бои, без да знае защо. Бъдете ведри, ентусиазирани и спокойни, а когато дойде време наистина да го оставите, проявете и непреклонност. Вашата твърда убеденост, че правите нещо хубаво за детето, ще му помогне да преодолее собствените си негативни реакции.

  •  Добре ще е, ако можете в началото да оставите детето само за час-два и постепенно да увеличавате времето! За съжаление, не всички заведения в България предлагат такъв вариант. При всяко положение обаче не забравяйте да кажете на малчугана кога точно ще го вземете – след като обядва, след като се събуди, след като закуси и т.н.Създайте си малък ритуал сутрин – целувка за довиждане, нареждане на обувките и вещите в гардеробчето, оставяне на любима играчка в шкафчето или каквото друго прецените. Това ще отвлече вниманието на детето от раздялата с вас, а и „обгрижването” на новото пространство ще му даде сигурност по-нататък. Ако имате късмета вашето дете да хареса градината от първите дни, значи можете да си отдъхнете. Ако обаче плаче сърцераздирателно всяка сутрин, бъдете твърди, усмихнати и убедени, че ще прекара страхотен ден. В противен случай то ще усети колебанието ви и това само ще засили страховете му.