ДГ №49 "Радост"
Детска градина в град София, район Изгрев

Профил група Звездичка

 

Развитие на детето между 6 и 7 години (IVгрупа)

Неусетно идва времето, когато детето е пред прага на училището. Една последна година „безгрижие” преди да започнат задачите и домашните. И през тази година, последната от „първите 7”, детето преминава през динамично развитие. Какви са характеристиките на 6−7-годишното дете?

Физически активно е и много неспокойно 
Детето на 6-7 години е постоянно заето с нещо и не може да стои на едно място за дълго. Дори когато му се налага да се спре, продължава да се върти, да тропа с краче, ръчичките му продължават да шават. Дайте на детето си възможност да изразходва всичката тази енергия. Нека тича, скача и играе навън. Запишете го на някакъв спорт. Научете го да кара колело или се разходете. Вариантите са много.

Открива разлики между половете и задава „неудобни” въпроси
…и „От къде идват бебетата?” е от по-лесните. Ще се изненадате какви неща се въртят в главата на детето ви. Важното е да отговаряте спокойно, простичко и най-вече искрено. Няма нужда да лъжете детето си – то само иска да научи още нещо за света, което досега му е убягвало, и ако вие не се притеснявате и се държите нормално, и детето ще приеме спокойно информацията, която му давате.

Изпитва затруднения при вземането на решения
Предложете му възможност да се упражнява в правенето на избори, като му предлагате ограничен брой варианти, между които да избира. Позволете му само да взема решения по отношение на ежедневни въпроси, например кои дрехи да облече или къде да отидете на разходка.

Държи да печели на всяка цена
Детето е склонно дори да променя правилата на играта, за да бъде победител. Когато все пак се случи да загуби пък, обвинява другите, че мамят и не са честни. Научете го, че не може винаги да е първо, а правилата са, за да се спазват. Опитайте се да избягвате игри, в които се отличава един победител.

Затруднява се да изгражда стабилни приятелства с връстниците си
На детето му е трудно да се съобразява с друг освен себе си и може да стане грубо, когато влезе в конфликт с друго дете. Напътствайте го как да се отнася към другите, как да се сприятелява и да запазва приятелите си.

Изпитва несигурност заради нуждата му да е по-независимо
Поставено между сигурността, която му предлагате вие, и независимостта, която го привлича естествено, детето може да се чувства объркано и несигурно. Постарайте се да не го обгрижвате прекалено и му дайте достатъчно време и възможности да се научи да бъде самостоятелно.

Трудно приема забележки, обвинения и наказания
Детето е склонно да прехвърля отговорността за действията си на други хора и фактори и ще трябва да го възпитате да приема последствията от действията си. Обяснете му, че се случва на всеки да направи грешка, и му покажете как да поправи стореното. Опитайте се да го накарате да разбере ефекта от действията си и да започне да преценява последствията предварително. Помнете, че избягването на грешките чрез дисциплина е за предпочитане пред наказанието постфактум.  

Учи се да чете и пише
За да подпомогнете процеса на ограмотяване, четете на детето си и го карайте да ви чете на глас. Ако чете самостоятелно наум, помолете го да ви разкаже за какво става дума в книжката. Предложете му да надпише картичка или да напише писмо до роднина или приятел.

Предизвикателствата в грижата за 6–7-годишното дете не спират дотук. Съществуват и няколко често срещани затруднения, с които детето може да се сблъска през тази възраст:

Неспособност за различаване на фантазия от реалност
Силни необосновани страхове
Агресивно поведение, например заплашване или оказване на тормоз над други деца
Напикаване в моменти на въодушевление или фрустрация
Заекване (обикновено временно)
Свенливост
Решението на всички тези проблеми се крие в комуникацията с детето. Говорете с него спокойно, обяснявайте му какво се случва, подкрепяйте го и го успокоявайте, когато е разстроено, засрамено, ядосано, превъзбудено. Бъдете му пръв приятел, с когото да се чувства комфортно да споделя и да търси утеха. Бъдете опора, на която да разчита, докато прави първите си самостоятелни крачки в живота.

Автор: М. Иванова
Източник: http://www.danielaubenova.com/