ДГ №49 "Радост"
Детска градина в град София, район Изгрев

Профил група Невенче

Психически особености на 3-4-годишното дете /I група/

Вашето дете на 3-4 години повече отвсякога се нуждае от вашата подкрепа и разбиране. Поощрявайте усилията, които полага, с добронамерени действия, за да повишите сигурността при изявите на хлапето.

Емоциите при децата от 3 до 4 години

Децата на тази възраст се ръководят от емоциите, които изпитват, като водещите – радост и гняв, носят и различни преживявания (тревожност, страх, страдание, обуславящи поведението). Те накланят везните в едната или другата посока.

Детето започва да следи своите действия и да зависи от мнението на околните. Те са неговото огледало и са критерият, по който то оценява себе си. Затова повече отвсякога малкото се нуждае от одобрението на възрастните.

Желанието му за утвърждаване предизвиква неувереност, която преминава в срамежливост (хлапето се крие зад мама, избягва контакта с възрастните (особено ако са непознати).

Промените при децата от 3 до 4 години

При 3-4-годишните деца паметта е предимно непреднамерена и се съчетава с мисленето. Играта отново има водеща роля в развитието на познавателните процеси. Думата добива все по-голямо значение при запомнянето, като детето започва да схваща отношението между дума и предмет. А трайността на запомненото зависи от емоционалните преживявания на малкото и неговите действия.

На тази възраст малчугана все още трудно разграничава картината от действителния живот – фантазното и действителното преливат. Стимулирайте наблюдателността му, като го насочвате към името на картината и съвместното й разглеждане. Подканвайте го да разкаже и обясни впечатленията си от видяното! Това ще му помогне да развие и речта си.

В този период постепенно действията придобиват съзнателен и мотивиран характер. Това проличава ясно в играта. Детето на 3 годинки вече не губи толкова време в разглеждане и изучаване на предмета, а директно преминава към действие. Именно по пътя на опита то разбира и какви са неговите свойства.

Психичното развитие на детето от 3 до 4 години

Все още преобладава ситуативната реч – малкото разговаря по повод на определени действия или играчки и споделя своите впечатления. Този социален опит постепенно се разширява и към 4-та година се научава да разказва гатанки, кратки случки, приказки, да общува свободно в хода на играта.
Социалната адаптация през периода зависи от усвоените от детето умения за общуване.

Характерът на децата от 3 до 4 години

Това е един изключително тежък период по отношение на характера и неговите психически особености. Детето се инати, не слуша, плаче безпричинно, опитва се да се налага, пробва забранено и позволено, нарушава забрани. Изнервеният и уморен родител трудно реагира адекватно на подобни прояви и се чуди лошо ли е неговото дете и къде е сбъркал.
Кризата, изпълнена с бурни емоции (и твои, и на детето) би трябвало да отшуми с времето, а дотогава ще се наложи да я направляваш

Играта при децата от 3 до 4 години

Нарасналите езикови умения превръщат малчугана в малък разказвач на приказки. Играта с ”роли” става все по-притегателна. Тъй като на тази възраст децата са по-стабилни и уверени в движенията си, нови игри навлизат в ежедневието им (като каране на колело, ритане на топка и т.н.)

Източник: http://www.moetodete.bg/